Какво е Целулит

Публикуван Целулит

Какво представлява целулита и как се образува

kakvo e celulit i kak se poiaviavaИма много определения за това какво е целулита и как се появявя. Накратко, целулита е симптом на токсичност, който се изразява в комплексно нарушение на структурата и функциите на кожата.

Това засяга кръвоносните съдове, лимфопотока и хормоналната дейност на организма. И тъй като става дума за целулит, тук ще говорим за кожата. Кожата има няколко слоя:

Епидермис – Това е външния слой на кожата

ДермисОсновен слой на кожата.

Дермисът е изграден от съединителна тъкан, снабдена с кръвоносни съдове, нервни влакна, мускулни влакна, потни и мастни жлези, еластин и колаген (извънклетъчни влакна). Колагенът придава здравина и еластичност на кожата.

При наличие на целулит, колагеновите или т.нар. протеинови влакна може да са хлабави, разрушени или обтегнати. Това се дължи на мастни клетки, които нарастват значително от натрупаните в тях токсини и вода.

ХиподермисТук се намират мастните клетки.

Мастните клетки са разположени в клетъчни камери, които са разделени от колагенови влакна. Уголемените мастни клетки навлизат в съединителната тъкан. Те притискат капилярите, вследствие на което се нарушава притока на кислород и нутриенти в клетките.

Как се получва целулита

Човешкият организъм се храни, изхвърля ненужното и се обновява непрекъснато. Черният дроб е основния филтър за нашето тяло. Всяко нещо, което ние поемаме чрез хранене, пиене на течности, вдишване или чрез кожата минава през черния дроб.

Когато той се претовари, всичко, което не е могъл да пречисти се връща обратно в лимфата. С течение на времето тя се задръства и отлага токсините в мастните клетки. Така те се превръщат в склад, който е пълен с неизползваеми отпадъци, мазнини и течност.

Като резултат от това, ние получаваме целулит, придружен от всички неудобства: отпусната кожа, с нездрав цвят, деформация на фигурата и ниско самочувствие. Оттук започва битката с целулита, под формата на антицелулитни процедури, масажи, изтощителни физически упражнения, глад, диети, кремове и други.        

Целулитът е съпроводен от локализирано нарастнали и възпалени мастни клетки, бавен метаболизъм, задръстване с отпадъчни продукти и токсини, задържане на вода, намален синтез на колаген, лошо оросяване и суха кожа.

Причини за появата на целулит

Причините за появата на целулит са многобройни. Някои казват, че е свързано с наднорменото тегло, а други, че е наследствен. Не е нито едното от двете. Ако прегледате снимки от 60-те години ще ви бъде доста трудно да видите целулит по телата на хората.

За успешното лечение на целулит трябва да се съсредоточим върху различните причини, които водят до него:

Токсини

В наши дни целулитът може да засегне всеки един от нас: жени, мъже, а дори и деца. Всичко това е свързано с начина на живот. Живеем във века на химията. Ежедневно сме бомбардирани с непознати за нашите баби токсични химикали.

Нашето тяло няма механизми за справянето с толкова много неорганични токсини.Те са в храните, водата, която пием, напитките, въздуха, който дишаме, по дрехите, медикаментите... Тютюнопушенето и алкохола също допринасят за появата на целулит.

Липсата на движение

Сега използваме дистанционни устройства, асансьори, лифтове, коли, движещи се пътеки..

Без физически усилия мускулите ни остслабват, а оттам намалява циркулацията на кръвта и лимфния дренаж. Поради тази причина тялото ни не е в състояние да елиминира токсините и те се натрупват в мастните кетки.

Стрес

Стресът е един от основните причинители на всякакви метаболитни, кожни, хормонални и други проблеми, свързани със здравето и външния вид. Стресът е пряко свързан с отделителната и хормоналната ни система.

По време на стрес се активизира синтеза на адреналин и кортизол. Повишените количества на кортизол водят до разпадането на протеин, увеличаване на кръвната захар и отделянето на мастни киселини. Последствията са негативни:

  • Намален синтез на хормона тестостерон
  • Увеличаване на мастна тъкан и напълняване
  • Загуба на мускулна маса
  • Проблеми с костите
  • Отслабена имунна система

Медикаменти

Продължителното приемане на противозачатъчни хапчета, антидепресанти и други лекарствени средства може да е причина за появата на целулит.

Вода

Както знаем, ние сме 70 процента вода. Намаления прием на вода засяга структурата и функциите на кожата. В допълнение, тялото ни не може да премахне, нито токсични отпадъци нито органични отпадъци без достатъчен прием на вода.

След като знаем какво е целулита и причините за неговата поява, можем да пристъпим към неговото премахване. За детайли посетете статията Лечение на целулит

AddThis Social Bookmark Button

Copyright © 2013-2015 anticelulitni.com. Изработка на сайт от 3dwebdesign.org

Real Time Web Analytics